www.klassikerfilm.se

*
Filmlänkar
*
Filmstjärnor
*
Filmkuriosa

*
Filmjournalen
*
Birollssällskapet
 *
 
Konserthusmötet
25 feb 1937

*
Wiktor "kulörten" Andersson
*
Pilsnerfilm
*
John Botvid
*
Adolf Jahr
*
Arne Lindblad
*
Regissör
 Schamyl Bauman

 *
En artikel om
Julia Caesar

*
Kostervalsen
*
Person och filmbilder
*
Gravplatser
*

Matkuponger från 30-och 40 tal
*
Åsa-Nisse
*
Gå gärna in och läs på min blogg!
*
Gästbok!


 

www.klassikerfilm.seJag föreläser gärna om Pilsnerfilm/Svensk film från 1930-40 och 50 tal.

 Kontakta mig: ralph@klassikerfilm.se    
 

 *
Man kan mycket väl hålla sig med nostalgi
så länge man inte lever i det förflutna.

 *

Senaste nytt

17 sept. 2010

Den 11 och 12 september var en filmhelg att minnas. På lördagen var det Annalisa Ericson konvent med stadsvandring till olika "Annalisa platser". Senare på kvällen var det filmförevisning och vi kunde avnjuta "Kyss henne", arrangör var Annalisa Ericson sällskapet.

Söndagen den 12 september var det Birollssällskapet, Ekmansällskapet och TOFS som hyllade sina filmhjältar. Först hyllades Hasse Ekman vid hans grav med tal av Jennifer och nedläggning av blommor.
Sedan vidtog en vandring runt Norra Begravningsplatsen där flera filmpersonligheter vilar. Vandringen leddes av Birollssällskapets Benny Sundin.
Efter rundvandringen var det dags att hylla John "Botte" Botvid vid hans grav. Det hölls tal av Ralph och Margareta (Thor Modéens dotter) blommor nedlades.

 

Artikel i Göteborgs Posten den 12 sept 2010

Här hyllas John "Botte" Botvid på sin födelsedadag 12 september 2010 av en samling filmentusiaster. Plats: Norra Begravningplatsen, Stockholm

Vid rundvandringen stannades det vid Tollie Zellmans grav

Vid Tollie Zellmans grav

 

19 aug-10

I dag lägger jag ut en sida där olika filmpersonligheters gravplatser visas.
Det är ytterligare ett sätt att hylla våra filmhjältar.
Initiativet till sidan har tagits av Benny Sundin, Stockholm.

21 juni-10

Fantastiskt! Nu måste det bli en bok. Jag har fått ett stipendium på 20.000kr från Helge AX:son Johnsons Stiftelse. Motiveringen löd:

- Skrivande av bok om "Pilsnerfilm/svensk film från 1930-40 och 50 tal", med ambitionen att kunna förmedla denna kulturskatt till en yngre generation.

Den lokala dagstidningen Bohusläningen gjorde omedelbart ett reportage som blev följande artikel:

Artikel i dagstidningen Bohusläningen den 30 juni 2010.

 

3 mars-10

I dag lägger jag ut en sida om det ryktbaraste filmkulturmöte som någonsin hållits. Talfilmen hade inte funnits i tio år och man hade väl inte vant sig vid det nya mediet. Enligt kulturetablissemanget så var 1930 tals filmerna usla med sina demonstrativa alkoholvanor och dess lössläppta leverne.

4 feb-10

Margareta Perby, Ralph Nilsson och Lars Modéen på biografen Capitol i Göteborg.

Biobiljett, Capitol

En underbart trevlig och rolig kväll hade vi som fick förmånen att bevista detta mycket unika tillfälle. Tänk er att få sitta mellan Thor Modéens bägge barn och titta på "Pensionat Paradiset" på en riktig biograf nästan på dagen 73 år efter premiären! (Premiären var den 8 feb 1937).

24 jan-2010

Den 4 februari är en stor dag för oss Pilsnerfilmälskare. Den 4 februari på biografen Capitol i Göteborg kommer en nyrestaurerad version av "Pensionat Paradiset att visas. Det är Göteborgs Filmfestival som arrangerar. Undertecknad (Ralph Nilsson) lyckades komma över en biljett. Biljetterna försvann i ett nafs och det kan man ju förstå, en sådan begivenhet!

25 dec-09

I dag lägger jag ut en sida om en av de riktigt stora birollsinnehavarna,
Arne Lindblad.
Med sina 146 filmroller är han bland de fem mesta filmskådespelarna genom alla tider.

20 dec-09

Birollssällskapet får fler och fler medlemmar, vi kan säga att vi är spridda över landet eller vad sägs om, Uppsala, Töreboda och Gotland.
Vi har en Hedersmedlem:
Lars-Eric Helleberg (Folke Hellebergs livskamrat i mer än 50 år).
Har Du inte blivit medlem ännu, gå då genast in på Birollssällskapets sida och registrera Dig:
Birollssällskapet,fina välkomstpaket väntar!

4 dec-09

Birollssällskapet "BIRA"

Äntligen, nu kör vi igång! Birollssällskapet "BIRA" har äntligen blivit verklighet och vi kan med större kraft lyfta fram birollsskådespelarna och de
"Ej krediterade". Utan dessa bägge kategorier inom skådespelaryrket skulle de stora stjärnorna stå sig slätt. Gå in på Birollssällskapet sida:
Birollssällskapet
och läs allt om vad sällskapet vill.
Givetvis ska Du anmäla Ditt medlemskap. Grundanmälan är gratis!
 

 

25 oktober-09

En arkivarie från Gävle Stadsarkiv (Irene) kontaktade www.klassikerfilm.se  för hon ska ordna en utställning på Arkivens Dag den 14 nov 2009.
Utställningen ska bl.a. ha en avd. som ska handla om viruset Ryska snuvan.
Vad händer, Jo hon börjar leta på nätet och hittar självklart filmen
”Ryska Snuvan” från 1937.
Nu börjar snöbollen rulla, medverkar i filmen gör Åke Söderblom, Sickan Carlson m.fl. OCH…… Folke Helleberg!
Folke H är naturligtvis ”ej krediterad” och syns knappt i filmen men han är född i Gävle.
Arkivarie Irene vill naturligtvis berätta om filmen och om Folke H i sin utställning. Hon ser på hemsidan mitt stora intresse för hr Folke H.
Jag har skickat bilder på Folke Helleberg och text om han filmiska historia och jag har skickat text om filmen ”Ryska Snuvan”.
Inte nog med detta utan som arkivarie har hon grävt i arkiven och hittat ytterligare material om Folke H, bl.a. har jag fått hans födelsekort.

 Tänk att Folke Helleberg blir uppmärksammad i sin födelsestad Gävle!!

6 maj-09

Tyvärr lyckades jag inte denna vår att få till ett Birollsällskap. Personerna fanns men jag lyckades inte få samtliga att träffas samtidigt. Jag kommer inte att ge mig utan det blir ett nytt försök framåt hösten.
Har du intresse av ett dylikt sällskap så hör av dig via e-post!

13 mars-09

"Birollssällskapet" förkortat "BIRA"

På mitt initiativ kommer ett nytt sällskap att bildas.
Sällskapet är under bildande och vi håller nu på att få ihop en styrelse.
Huvudsyftet kommer att vara att lyfta fram birollsskådespelarna och de
"ej krediterade" och årligen på något sätt uppmärksamma någon på dennes födelsedag. Vårt huvudsäte kommer att vara på Västkusten.
Jag återkommer med mera information.
Vi kommer att vilja ha medlemmar från hela Sverige, så hör av Dig! 

4 juli-08

Folke Helleberg en av våra mer eller mindre bortglömda filmstjärnor från 1930 och 40 talet, säger jag; Erik Karlsson, racerbåtsförare hoppas jag att ni kanske minns honom. Hans största roll var i "Pensionat Paradiset" från 1937. Det skulle bli hans stora genombrott hoppades han tyvärr blev det i stället hans stora nederlag. Han tog den svidande kritiken som filmen fick utstå mycket hårt och funderade på att sluta filma.

Söker man på nätet finns det i stort sett ingenting om Folke Helleberg han gjorde ändå ca 20 filmroller.

Nu har jag tänkt berätta en del av hans historia. Jag har varit i Hunnebostrand och träffat Lars-Eric Helleberg, 82 år. Lars-Eric levde tillsammans med Folke i över 50 år. Jag har fått ta del av materialet som Folke Helleberg lämnade efter sig. Håller nu på att skanna av bilder, filmkontrakt, recensioner, programblad m.m. Så småningom kommer vi alla att få veta mycket mer om Folke Helleberg.


 

14 juni-08

Idag lägger jag ut en ny sida med reklam hämtat ur tidningen Filmjournalen åren 1930 - 1939.
Missa inte reklamen med "Bråckbandet med de många fördelarna"!
"Jukonsalva 1939 - 2008"

27 april-08

Idag lägger jag ut en sida om regissören och filmproducenten Schamyl Bauman. Han är kanske svensk films mest undervärderade regissör, han höll till i den lätta komedin och där var han en mästare.

6 april-08

Säg den glädje som varar. Torsdagen den 10 april har studiecirkeln sin sista träff. Det har varit en entusiastisk grupp filmälskare som har förkovrat sig i Pilsnerfilmen, 1930 - 40 - och 50 talet. Vi har varje gång tittat på ett antal filmsnuttar från de olika årtiondena. Vi har lärt oss mer om Pilsnerfilm, Thor Modéen, Edvard Persson, Weyler Hildebrand, Schamyl Bauman, Åsa-Nisse, Nils Poppe, Hasse Ekman, Tollie Zellman, Marianne Löfgren o.s.v.

Vi har tittat på hela filmen "Landstormens lilla lotta" men bl.a. Sickan Carlson, Åke Söderblom och Thor Modéen.
Allt detta har vi hunnit med på 7 kvällar och sammanlagt 21 tim.

Deltagare i Pilsnerfilmcirkeln. Lasse, Bibbi, Rolf, Kjell, Ulf, Hans, Ralph och Lennart. Saknas på bilden gör Lennart.

Studiecirkellokal hos Vuxenskolan med vår lilla bioduk.

 

15 mars-08

Studiecirkeln rullar på och nu har vi avverkat 4 träffar. Inledning, 1930 tal, Pilsnerfilm och -40 tal. Vi är 9 deltagare i cirkeln. Den 27 mars ska vi prata om 1950 tal och då ska bl.a. en cirkeldeltagare som varit biografmaskinist i många år berätta om maskinisten problem och glädjeämnen.

13 feb-08

Startdatum för Pilsnerfilm/Svensk film studiecirkel

Äntligen!
Den 21 feb kl. 19.00 i Uddevalla på Junogatan 7 i Vuxenskolans lokaler startar studiecirkeln.
Har du möjlighet så anmäl dig till cirkeln!

8 feb 2008

Föreläsning om Pilsnerfilm

Torsdagen den 7 feb kl. 19.00 på Bohusläns Museum stod jag på podiet för att för första gången hålla en föreläsning om Pilsnerfilm/Svensk film från 1930 och 40 tal. Ca 40 filmentusiaster hade mött upp till denna filmkväll. Kvällen kändes mycket lyckad och en 6 - 7 personer anmälde sig till studiecirkeln som startar inom kort. Jag fick nog lite mersmak av detta att få stå och berätta om Pilsnerfilm/Svensk film hoppas att det blir fler gånger.  

27 jan 2008

Senaste Info om Studiecirkeln

Den som jag trodde korta info på Bohusläns Museum den 7 feb kl. 19.00 har växt till ett litet föredrag på ca 1 timme där jag får berätta om studiecirkeln och om Pilsnerfilm/Svensk film från 1930 - 40 och 50 tal! Jag kommer också att visa ett 20 min långt kollage av filmsnuttar som jag klippt ihop. Detta ska bli vansinnigt roligt och jag hoppas att du som har möjlighet att komma till Uddevalla gör det. Vuxenskolan står för arrangemanget.

Juldagen den 25 dec 2007

Idag lägger jag ut en ny sida med en av mina favoritfilmer som spelades in 1957; "Kostervalsen". En oförarglig film med kärlek, sång och dans, spänning och dramatik (nåja). En film att glädjas och må bra av helt enkelt!
Du måste ha Internet Explorer för att kunna se filmklippet!!

11 dec-07

 Nu startar Filmcirkeln!

Nu är den på gång; Studiecirkeln som ska handla om 30-40 och 50-tals film. Jag kommer att försöka starta med filmcirkeln i Uddevalla i slutet av februari 2008 eller början av mars. Den 7 feb. kl. 19.00 på Bohusläns museum kommer jag att hålla en information om cirkeln och hur jag tänkt att lägga upp den. Vuxenskolan är huvudman och kommer att gå ut med annonser om bl.a. filmcirkeln.
Sedan är det bara att vänta på den stora anstormningen av filmälskare!

Syftet med filmcirkeln är följande:

  • Att man ska få en vidare kunskap om 1930-40 och 50 tals film.

  • Att man ska få en djupare kunskap om skådespelarna.

  • Att man ska kunna sprida denna kunskap till yngre generationer.

  • Att man ska kunna förmedla det historiska perspektivet och det viktiga tidsdokument som dessa filmer utgör.

  • Att försöka att karakterisera  en Pilsnerfilm.
     

10 nov-07

Har planer på att försöka starta en studiecirkel som ska handla om Pilsnerfilm, 30-40 och 50 tals film och dåtidens skådespelare allt i syfte att denna epok i filmhistorien inte ska glömmas bort. Ett underlag ska arbetas fram för att kunna användas i hela Sverige. För min personliga del vill jag höra hur intresset är på en sådan cirkel på västkusten, hör av er!

3 nov-07

Idag lägger jag ut en sida med en mycket intressant artikel om vår käraste kärring: Julia Caesar.

21 okt-07

I dag lägger jag ut en ny sida om Adolf Jahr. Text och bilder har sammanställts av Sven-Åke Lindberg, Finspång.

14 okt-07

Läs gärna mina debatt inlägg på Pilsnerfilm, ifocus under "Mondeo" .

29 sept-07

I dag lägger jag ut sidan om allas vår "Botte" Botvid.

6 sept-07

 Vilka uppdateringar som är gjorda kommer nu att redovisas i rutan till höger.

3 sept-07

Börjar nu att arbeta på en sida med John "Botte" Botvid. Hans nasala stämma gjorde honom unik och lätt igenkänd. Han spelade för det mesta lite förvirrad äldre man men han var bl.a. en mycket erkänd revyförfattare innan han blev filmskådespelare.

18 aug-07

Hur hittar du uppdateringarna på www.klassikerfilm.se?

Förutom rullande text i menyn och datum för senaste uppdatering på första sidan så är min tanke och ambition att om du går in idag  på exempelvis sidan "Filmjournalen" och om en eller två veckor går i igen på den sidan så ska du hitta något nytt.

18 aug-07

Inställd! - Thor Modéen dagen i Ljungskile
Av finansiella skäl så ställs Pilsnerfilmfestivalen in.

15 juni-07

Thor Modéen dag i Ljungskile den 22 sept.
Hela dagen kommer det att bjudas på aktiviteter som film, teater, allsång, försäljning av samtida kuriosa etc. Kvällen avslutas med middag och dans.

Ljungskile är ett fantastiskt vackert kustsamhälle beläget 6o km norr om Göteborg.
 

1 juni-07
Så läggs den tredje och sista sidan ut om Åsa-Nisse. Det har varit lärorikt att arbeta ett tag med Nisse på Åsen. Som vanligt blir sidorna aldrig helt färdiga utan kommer när något nytt dyker upp att byggas på. Jag gick ju lite ifrån mina principer här för Åsa-Nisse filmades ända fram till 1969.
Grundtanken är 30-40 och 50 tal.

17 maj-07
Det är givetvis förbjudet att ladda ner men någon håller på att lägga upp samtliga 20 Åsa-Nisse filmer på Pirate Bay.


13 maj-07
Idag lägger jag ut första sidan om Åsa-Nisse, nästa steg blir karaktärerna och personerna kring Nisse på Åsen.

29 april -07
Nästa projekt på denna hemsida blir en eller ett par sidor
om allas vår Åsa-Nisse! Han är nästan lika utskälld som Pilsnerfilmerna, därför känns det kul att lägga ut bilder, fakta och kuriosa om Nisse på Åsen. Klabbarparn, Sarons ros m.fl. och inte minst handlare Sjökvist.
Skicka gärna bilder, fakta och kuriosa.

*
Många av oss som gillar gamla svenska filmklassiker från 30-40 och 50 tal vill byta filmer, affischer, böcker och kanske andra saker. Du kanske vill veta något om någon film eller skådespelare, varför inte använda www.klassikerfilm.se som knutpunkt för vårt intresse?

Du kanske vill lägga ut ditt namn och
din e-post adress på denna sida?

Eller bara använda Gästboken.
*
Jag kan lägga ut ditt inlägg på denna sida
(Jag bedömer om inlägget är relevant för denna sida)
*

 


Uppdateringar

*

14 maj 2013

Nya bilder på sidan gravplatser

5 februari 2013

Nya bilder på sidan gravplatser

5 december 2012

Nya bilder på sidan gravplatser

2 december 2012

Ny bild på sidan gravplatser

5 September 2012

Nya bilder på sidan gravplatser

6 juli 2012

Nya bilder på sidan Konserthusmötet

29 juni 2012

Nya bilder på sidan gravplatser

27 juni 2012

Nytt filmbolag på första sidan

14 juni 2012

Ny bild på sidan Filmjournalen

13 juni 2012

Ny bild på sidan gravplatser

7 jan 2012

Ny bild på sidan gravplatser

Ny bild på sidan matkuponger

15 dec 2011

Ny bild på sidan Gravplatser

10 dec-11

Bilder på Motbok på sidan matkuponger

15 okt-11

Ny information på sidan Konserthusmötet

24 sept-11

Ny information och nya bilder på sidan pilsnerfilm

18 sept-11

Nya filmbolag på första sidan.

Nya bilder på Greta Ericson biografi

Nya bilder på Folke Helleberg biografi

17 sept-2011

Ny bild och information på sidan Filmjournalen

12 sept-11

Nya bilder på Folke Helleberg biografi

11 sept-11

Ny information på Greta Ericson biografi

8 sept-11

Ny sida med biografier

27 augusti-11

Nya bilder på sidan Gravplatser

14 augusti-11

Nya namn på sidan Filmjournalen

17 juli-11

Nya bilder på sidan Gravplatser

15 juni-11

Nya bilder på sidan Gravplatser

10 juni-11

Nya bilder på sidan Gravplatser

6 juni-2011

Nya knappar till Birollssällskapet

6 maj-11

Nya bilder på sidan Gravplatser

25 april-2011

Nya bilder på sidan Gravplatser

18 april-11

Nya bilder på sidan Gravplatser

16 april-11

Nya bilder på sidan Gravplatser

14 april-11

Nya bilder på sidan Gravplatser

7 april-11

Kriterier för en pilsnerfilm.

31 mars-11

Birollssällskapet

24 feb-11

Ny information på sidan Filmjournalen

3 jan-2011

Ny information på sidan Filmjournalen.

13 dec-10

Nya bilder på Konserthusmötet

Många nya bilder på birollskådespelare

23 okt-10

Ny information på sidan Filmjournalen.

Nya bilder på sidan Gravplatser

26 sept-10

Nya bilder på gravplatser

21 sept-10

Nya bilder på gravplatser

9 sept-10

Nya bilder på gravplatser

19 aug-10

Ny sida om gravplatser

12 aug-10

Tolv nya bilder på sidan Birollssällskapet

14 maj-10

Nya uppgifter och bilder på sidan Filmjournalen

10 mars-10

Massor med birollskådespelare på sidan Birollssällskapet

5 mars-10

Uppdatering av sidan om Arne Lindblad

3 mars-10

Ny sida om Konserthusmötet
25 feb 1937

13 feb-10

Tandkort, körkort
m. m. på sidan Matkuponger

11 feb-10

Nya bilder och text på sidan Filmjournalen

1 feb-10

Nya matkuponger på sidan "Matkuponger"

2 jan 2010

Uppdatering av sidan om Arne Lindblad

2 jan 2010

Uppdatering av
Åsa-Nisse "Filmografi". Inspelningsplatser

 

25 dec-09

Ny sida om Arne Lindblad

19 Nov-09

Ny bild på John Botvid

25 okt,-09

Filmkuriosa om Edvard Persson

15 0kt,-09

Ny filmlänk

10 sept.-09

Olika mynt och sedlar,
Filmjournalen

22 maj-09

Ny filmlänk

13 mars-09

Nya bilder, Filmjournalen, reklam

28 feb-09

Komplettering på Pilsnerfilm

24 feb-09

Filmjournalen, kuriosa och artiklar

17 feb-09

Ny filmkuriosa
och
nya data om Filmjournalen

10 feb-09

Ny filmbild på Person och filmbilder

7 feb-09

Sjökvisten citat
och

mera filmkuriosa

31 jan-09

Komplettering på sidan Matkuponger med min Postsparbanksbok

10 jan-09

Uppdatering av begreppet
Pilsnerfilm

5 juli-08

Ny Filmkuriosa

29 juni-08

Mera reklam ur Filmjournalen

14 juni-08

Ny sida med reklam ur Filmjournalen

10 maj-08

Uppdatering av John Botvid sidan

27 april-08

Ny sida och Schamyl Bauman

6 april-08

Senaste nytt för oss filmfantaster

21 feb-08

Lättgroggens historia på sidan
"Pilsnerfilm"

10 feb-2008

Nytt skvaller på sidan "Filmkuriosa"

31 dec-07

Filmsnuttar på bl.a. Thor Modéen på sidan "Person och filmbilder"

25 dec-07

En ny sida om filmen "Kostervalsen"
från 1958

25 dec-07

Hela texten till
"En äkta mexikanare" på sidan Pilsnerfilm.

15 dec-07

Ny benämning på uttrycket "Pilsnerfilm"
och en bild på
Folke Helleberg

13 dec-07

Bilder på Ingrid Bergman och Karl-Arne Holmsten på sidan "Filmstjärnor"

25 nov-2007

Bild på Thor och Åke på sidan "Person och filmbilder"

3 nov-07

En ny sida med en artikel om
Julia Caesar

28 okt-07

Bild på Julia Caesar på sidan "Person och filmbilder"

21 okt-07

En ny sida om
Adolf Jahr

13 okt-07

Filmaffisch "Skärgårdskavaljerer"
På sidan "Pilsnerfilm"

29 sept-07

En ny sida om
John Botvid.

28 sept-07

Frank Helleberg, racerbåtsförare. På sidan "Pilsnerfilm".

9 sept-07

Carl Björkmans brandtal mot Pilsnerfilmen på sidan "Pilsnerfilm".
*
8 sept-07

Nya Filmjournalen på sidan "Filmjournalen".
*
8 sept-07

Ny annons på sidan "Filmjournalen" under artiklar, kuriosa och annonser.
*
4 sept-07

Nya filmbilder på sidan "Person och filmbilder"
*