www.klassikerfilm.se

*
Filmlänkar
*
Filmstjärnor
*
Filmkuriosa
*
Filmjournalen
*
Birollssällskapet
 *
 
Konserthusmötet
25 feb 1937

*
Wiktor "kulörten" Andersson
*
Pilsnerfilm
*
John Botvid
*
Adolf Jahr
*
Arne Lindblad
*
Regissör
 Schamyl Bauman

 *
En artikel om
Julia Caesar

*
Person och filmbilder
*
Gravplatser
*

Senaste nytt för oss filmfantaster!
*
Matkuponger från 30-och 40 tal
*
  Åsa-Nisse
*

Gästbok!




*
www.klassikerfilm.se

Kostervalsen

Sommaren 1957, mellan den 17 juni — 19 augusti spelar Sandrews - Baumanfilm in filmen "Kostervalsen". Den spelades in i Lysekil och lilla Hamburgön i Hamburgsund, söder om Fjällbacka i Bohuslän.
"Kostervalsen" av David Hellström (musik) och Göran Svenning (text) är ingen direkt förlaga till filmen "Kostervalsen" utan har endast fått låna ut sin titel -- förutom att valsen i ord och ton framförs av Åke Söderblom i filmen.

Regi: Rolf Husberg
Manus: Lennart Hellsing och Bengt Linder
Produktionschef: Rune Waldekranz
Koreograf: Egon Larsson

Sverigepremiär: 15 mars 1958 på Astoria i Stockholm.

                                    

 

Rollista

                                          Egon Larsson: Kurt Granberg, reklamtecknare
                                          Åke Söderblom: Pelle Boman, copywriter på reklambyrån
                                          Yvonne Lombard: Marie "Maja" Boman, Pelles fru
                                          Gaby Stenberg: Birgit Anderberg, alias Birgit Abrahamsson
                                          Isa Quensel: konsulinnan Doris Fågelström, innehavare av ferieskola
                                          Tilly Stephan: Mitzi Lachenberg, lärarinna i tyska
                                          Sven Lindberg: Bertram Johansson, lärare i engelska
                                          Einar Fagstad: "Svalan" Söderman
                                          Lars Egge: direktör Konrad Anderberg, Birgits far
                                          Sangrid Nerf: Solveig, elev på ferieskolan
                                          Marie Ahlstedt: elev på ferieskolan
                                          Jessie Flaws: Ann, elev på ferieskolan
                                          Birgitta Ander: Chris, elev på ferieskolan

*
Upprinnelsen till hela projektet var idén att utnyttja en sommarledig ensemble med balettflickor och allt, samt få möjlighet att genomföra inspelningen med familjerna på plats i vacker västkustmiljö. Återstod bara för Lennart Hellsing att skriva ihop ett skräddarsytt manus.
Man märker tydligt vem som har koreograferat dansen, stegen är typiska för Egon Larsson som förutom skådespelare var en mycket duktig dansare. 
Egon Larsson och Åke Söderblom var scen- och filmpartners i över 20 år, de var även bästa vänner privat.
Lennart Hellsing som skrev manus gifte sig sedermera med Yvonne Lombard.

 

Handlingen är följande:

Pelle Boman och Kurt Granberg är arbetskamrater på en reklambyrå. Pelle, som med sin fru Maja ska åka på semester till Italien, har bjudit hem Kurt på middag, vilket retar Maja. Hon och Pelle grälar allt ljudligare med Kurt som passiv åhörare, och till sist packar hon en väska och reser hem till mamma.


Yvonne Lombard, Åke Söderblom och Egon Larsson

 Nästa dag väcks Pelle av Kurt. Maja är fortfarande borta. Kurt övertalar Pelle att glömma Italien och följa med till västkusten i stället. Där ska Kurt ta ett arv i besittning. Kurts arv visar sig bestå i en koster samt ett kaptenshus med sjöbod på en ö.
 


Gaby Stenberg

På ön finns också konsulinnan Fågelströms ferieskola i språk för flickor. Skolan får en ny fransklärarinna, Birgit Abrahamsson, strax efter det att Pelle och Kurt anlänt till ön, och Kurt blir genast mycket intresserad av henne. Maja kommer hem till lägenheten och finner att Pelle är borta.


Åke Söderblom omgiven av vackra flickor

Ett par dagar senare ser hon Pelles bild i tidningen. Han är omgiven av en grupp vackra flickor från konsulinnan Fågelströms ferieskola. Maja ringer genast upp konsulinnan -- som tror att Maja söker det nyligen utannonserade jobbet som husa på skolan. Maja är välkommen att börja omedelbart. På skolan vinner Maja snart Birgit Abrahamssons vänskap. Maja avslöjar t o m sin hemlighet -- att hon kommit till ön för att hålla ögonen på sin man. Birgit lovar hjälpa henne. Kurt har upptäckt att Maja blivit husa på skolan och berättar det för Pelle. Kurts uppfattning är att Pelle måste göra Maja svartsjuk, det är enda sättet att vinna henne tillbaka.


Åke Söderblom, Egon Larsson och  Einar Fagstad

Birgits uppfattning är att Maja måste dela något stort intresse med Pelle, t ex segling. Hon börjar undervisa Maja i seglingens teori. En kväll störs de mitt i en seglingslektion av en vissling. Pelle står utanför Birgits fönster beredd att läsa en kärleksdikt för henne. Birgit skickar genast ut Maja med order att flirta med Bertram Ferguson, engelskläraren. Pelle får syn på Maja och Bertram och följer efter dem, när de drar i väg på en skymningspromenad. Kurt har kommit på allt bättre fot med Birgit, och han tror att hans ömma känslor är besvarade. För Pelle sjunger han ut om sin kärlek. Kurt söker Birgit på hennes rum. Ingen är där. Han ser sig omkring och hittar ett skrin fullt med juveler. Snabbt stoppar han dyrbarheterna på sig. Han vet att polisen jagar juveltjuvar i trakten. Maja får tillfälle att demonstrera sitt segelkunnande för Pelle. Han blir mäkta imponerad. Hon kan mycket mer än han. Det visar sig att Birgit inte heter Abrahamsson i efternamn. Hennes far, direktör Anderberg, kommer till ön, och hon följer med honom därifrån. Hon har bestämt sig för att reda ut det hon flytt från.

 Ferieskolan har båtutflykt. Kurt, Pelle och Maja är med. Utflykten avslutas med bal på en restaurang. På kvällen sitter Kurt ensam och nedstämd på en brygga. Plötsligt kommer Birgit fram till honom. Han ber om ursäkt, han som trodde hon var en tjuv. Men hon vill inte ha några ursäkter. De börjar dansa på bryggan. De sjunger också. Sedan kysser de varandra. En applåderande man visar sig, direktör Åman. Han presenterar sig som Birgits fästman. Kurt lämnar dem. På balen dansar Pelle och Maja. De ser på varandra med förälskade ögon. Vid ett bord på restaurangen sitter Birgit med fästman och uppvaktning. Kurt kommer fram till bordet. Får jag lov? säger han och drar i väg med Birgit ut från restaurangen.


Åke Söderblom

Det är en solig dag till havs. Vinden för två segelbåtar framåt med god fart. I den ena sitter Pelle och Maja, i den andra Kurt och Birgit.

*

Pressreaktionerna:

 StT (Movie): ''Lennart Hellsing och Bengt Linder har svarvat till en riktigt trevlig sommarfilm. David Hellströms och Göran Svennings gamla populära 'Kostervalsen' har fått bidra med namnet och melodin förkommer som ledmotiv. Swennings text ger ingen som helst möjlighet med hjälp till handling, så de båda författarna har fått hitta på en sådan.
Det har blivit en liten kärleks- och äktenskapshistoria i västkustmiljö med farsupptåg och förvecklingar, en smula mystik kring en söt flicka, seglingsäventyr, vattenplums och vackra badflickor. Ingenting märkvärdigt på något sätt, men alltigenom trivsamt och roligt.
Rolf Husberg signerar den pigga regin och har ett fint skådespelargarde till sitt förfogande. Åke Söderblom och Egon Larsson dominerar på farsfronten. Yvonne Lombard och Gaby Stenberg har ett par uppgifter som passar dem precis. Den förra undviker den här gången skickligt de sugande tonfall, som hon tränat upp sig i enligt en känd reklamfilm för ett chokladmärke.
Och Isa Quensel fortsätter att spela välgörande äkta och naturligt. Bravo! Vi får inte heller glömma Sven Lindberg. En liten roll, men bra genomförd. Göran Strindberg har skött kameran. Naturligtvis med utmärkt resultat.''

MT (Per-Olof Wredlund): ''Filmtiteln ger löfte om sol, sommar och vackra flickor - den skulle alltså kunna passa bra just nu. Tyvärr har dessa ingredienser kommit alltför mycket i bakgrunden i Kostervalsen som inte har blivit den hyllning till västkusten och den svenska sommaren den
hade kunnat bli om möjligheterna tagits till vara bättre (och om vädret hade varit gynnsammare under
inspelningarna förra sommaren). Men Kostervalsen har blivit en ganska hygglig underhållningsfilm som man inte har anledning att reta upp sig på - den är inte plump eller småsnaskig men den når å andra sidan inte heller de spirituella höjderna. Mot den skulle närmast kunna
invändas att den stundtals flyter trögt.''

Expr (Alf Montán): ''Sol, sommar, sång, badflickor, västkustmiljö och fläktar från svensk films 40-tal för att inte säga 30-tal - allt i ett konventionellt lustspel. Det har förvånansvärt nog skrivits av den eljest så fantasifulle Lennart Hellsing. Tillsammans med Bengt Linder har han inte lyckats åstadkomma mer än ett toffelhjältemotiv och några små förvecklingar som nätt och jämnt räcker till att pressa handlingen fram över badklipporna. Artister som Egon Larsson, Åke Söderblom, Gaby Stenberg m fl. gör vad publiken väntar av dem.''

*

Melodin "Kostervalsen" är skriven av David Hellström och texten av Göran Svenning.

Kom, i kostervals
slå din runda arm om min hals.
Ja, dej föra får,
hiohej, va' dä' veftar å' går.
Kostervalsen går,
lek å smek blir i skrever å' snår.
Ja' ä din,
du ä' min
allrakärestan min!

Däjeliga mö på Kosterö,
du, mi' lella rara fästemö.
Maja lella, hej!
Maja, lella, säj,
säj, vell du gefta dej?

Kom, i kosterbåt
nu i natten följas vi åt,
ut på hav vi gå,
där som marelden blänker så blå,
ja' dej smeka vell,
där som dyningen lyser som ell`
Ja' ä din,
du ä' min,
allrakärestan min!

Däjeliga mö på Kosterö,
du, mi' lella rara fästemö.
Maja lella, hej!
Maja, lella, säj,
säj, vell du gefta dej?

Kom uti min famn,
din famn ja' finner min hamn.
Maja, ja' ä' din,
du ä' min, allrakärestan min.
Maja, ja' å' du,
kiittrasju, mun mot mun kuttrasju.
Ja' ä din,
du ä' min,
allrakärestan min!

Däjeliga mö på Kosterö,
du, mi' lella rara fästemö.
Maja lella, hej!
Maja, lella, säj,
säj, vell du gefta dej?

Kom i brudstol,
kom, innan aret hunnit gå om.
Maja, ja' ä' din,
lella du, som mi' bru! blir du min.
Maja, då blir ja',
då blir ja' sa sju sjungande gla'.
Ja' ä din,
du ä' min,
allrakärestan min!

Däjeliga må på Kosterö,
du, mi' lella rara fästemö.
Maja lella, hej!
Maja, lella, säj,
säj vill du gefta dej?

*